Sashiko uvod | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Sashiko uvod

Filter



Sashiko je tradicionalni oblik japanskog veza i njegovi počeci datiraju iz Edo perioda između 1600-1800. U početku se taj oblik veza koristio za popravku odeće, kako bi se pokrili istrošeni delovi. Na taj način su odeću pravili trajnijom i toplijom. U današnje vreme tehnika Sashiko koristi se samo u dekorativne svrhe.

 Za vez se koriste specijalni sashiko konac i igle. Tradicionalni motivi se izrađuju belim koncem na indigo plavoj tkanini. Sada to više nije tako i za vez koristimo i druge boje, kao i razne materijale.

 Sashiko motiv sastoji se uglavnom od geometrijskih oblika u kojima se uzorci stvaraju ravnim ili zakrivljenim linijama i raspoređeni su u ponavljajući niz. Takav oblik veza je veoma opuštajuči, čak i meditativan.


 

Sashiko vezenje je veoma jednostavno i pogodno za početnike, jer su svi bodovi napravljeni sa jednakim razmakom – bodom provlačenja. Bodovi se ne smeju dodirivati, dužina jednog boda jednaka je dužini zrna pirinča a razmak između dva boda je dva puta manji i ne smeju se međusobno ukrštati. Sa vezenjem započinjemo i završavamo, tako da početak i kraj konca prepletemo u postojeći bod na naličju. Na iglu možemo da nanižemo više bodova odjednom pre nego što je provučemo kroz tkaninu. Uobičajeno je da vez započinjemo izradom horizontalnih i vertikalnih linija (isključujući spoljašnje linije) nakon toga nastavljamo sa dijagonalim linijama i na kraju dopunimo preostale linije. Redosled vezenja, naravno, zavisi od uzorka. Po pravilu, odabiremo što dužu neprekidnu liniju.

 

 

Da bi počeli da se bavimo Sashiko vezom na raspolaganju su nam platna sa već odštampanim motivom. Motiv izvezemo i završenog ga operemo. Otisak na platnu će nestati, a uzorak možemo da upotrebimo za izradu velikog broja proizvoda. Veoma su popularni u pačvorku. Sashiko tehnikom možemo da ukrasimo odeću, torbe, jastuke i druge kućne ili modne dodatke.





Sashiko igle su duže, veoma oštre i imaju veće uho za lakše uvlašenje konca.





Sashiko konac je mekan i jak. Možemo da ga raslojimo u više niti iako je više upreden. Od uobičajenog konca se prilično razlikuje i proizvod sa uobičajenim koncem neće dati isti izgled.

 

 

Idealna tkanina za Sashiko je ona koja nije previše gusto tkana. Obično mešavina lana i pamuka. Kako je Sashiko konac deblji, ubodi igle mogu ostaviti trag na previše gustoj tkanini.

Sashiko vez je veliki modni hit i proizvodi ukrašeni ovom tehnikom su divni. Prošlo je mnogo vremena od kada Sashiko ne krasi samo kimono. Moderno ukrašena džins odeća, košulje, jakne i slično su trenutni modni trend. Izvanredni su i pačvork proizvodi u koje se ulažu ogroman trud i mašta. Šta god da radite, ova tehnika vas vodi u opuštajuće zen stanje, daleko od svakodnevnih briga.