Šijemo salvetu belu radu | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Šijemo salvetu belu radu

Filter



Ko se bar jednom nije zapitao sa belom radom u ruci: ''Voli me, ne voli me, voli me,…'' i čupao joj latice? Zajedno sa nama možete sašiti sa ljubavlju povezan cvet i stvoriti prijatnu atmosferu za stolom.

Potrebno nam je:





- materijal A - 50 cm (za cvet)
- materijal B - 25 cm x 25 cm ( za centar cveta)
- međupostava - 50 cm x 50 cm
- međupostava za ušivanje
- makaze
- špenadle
- marker
- konac
- alat za oblikovanje uglova i ivica

Izradimo kroj za cvet bele rade. Nacrtamo ga u merama navedenim na fotografiji. Ceo cvet se sastoji od četiri četvrtine. Za sredinu cveta napravimo kroj bilo koje veličine. Mi smo napravili krug prečnika 22 cm.






POSTUPAK IZRADE


Od materijala A iskrojimo 2 x kvadrat veličine 50 cm x 50 cm. Na međupostavu veličine 50 cm x 50 cm postavimo materijal licem na lice.







Iscrtamo kroj bele rade, pričvrstimo sva tri sloja špenadlama i zašijemo po iscrtanoj liniji. Cvet sašijemo u potpunosti. Preporučujemo odabir kratkog boda.







Centar cveta izradimo po uputstvima za izradu aplikacija sa savijenim ivicama. Šablon kruga postavimo na međupostavu za šivenje i iscrtamo običnom olovkom. Na lice materijala postavimo međupostavu. Kraćim bodom prišijemo na materijal po nacrtanoj liniji. Bodove učvrstimo.

Više o izradi aplikacija možete pronaći ovde: APLIKACIJE SA SAVIJENIM IVICAMA







Na cvetu i krugu odsečemo suvišan materijal i međupostavu na približno 0,5 cm od ivice. Nekoliko puta zasečemo dodatak za šav kako bi okrugline pri okretanju dobile lepši oblik. Na sredini oba dela zasečemo međupostavu  (na krugu) i jedan sloj tkanine (na cvetu) u obliku "+" da napravimo otvor za okretanje.






Oba dela okrenemo i izgladimo ivice pomoću alata za oblikovanje uglova i ivica. Prepeglamo. Cvet prešijemo po želji.






Krug postavimo u centar cveta tako da su rezovi koje smo napravili okrenuti jedan prema drugom. Krug na cvet zašijemo ravnim bodom duž ivice aplikacije. Ako želite, nastavite sa prešivanjem tako što ćete napraviti spiralu.