Aplikacije (video) | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Aplikacije (video)

Filter
Aplikacije so čudovit dodatek, ki paše skoraj na vsak šiviljski izdelek. Odlično se kombinirajo z različnimi patchwork tehnikami. Z njimi lahko okrasimo oblačila ali izdelke za dom. Najboljše pri tem pa je, da lahko sami skreiramo aplikacijo po naših željah.

Postopek izdelave je enostaven saj nam je pri izdelavi aplikacij v pomoč poseben papir namenjen prav njihovi izdelavi.

Najprimernejši material za izdelavo aplikacij je 100% neelastični bombaž. Izdelujemo pa jih lahko tudi iz filca, jeansa in podobnih materialov.

POSTOPEK IZDELAVE:

1. Izberemo ali narišemo motiv.



Ker bomo pri izdelavi aplikacije uporabili obojestranski lepilni aplikacijski papir moramo biti pozorni na to, da bo naša aplikacija zrcalna slika motiva narisanega na papirju.





Če želimo, da je naša aplikacija enaka motivu narisanemu na papirju si s pomočjo svetlobe (to lahko naredimo kar na oknu) prerišemo na hrbtno stran papirja vse linije motiva. S te hrbtne strani prerisujemo dele aplikacije na aplikacijski papir.

2. Aplikacijski papir položimo preko motiva in z navadnim svinčnikom prerišemo vse dele motiva. Rišemo po gladki strani, lepilo je spodaj.
Med deli motiva pustimo vsaj 0,5cm razmaka.



3. Na grobo izrežemo vse dele nekaj milimetrov od začrtane linije.



4. Na hrbtno stran izbranega blaga za aplikacijo položimo izrezane dele aplikacijskega papirja (lepilo navzdol). Papir polikamo. Toplota likalnika bo stopila lepilo in papir prilepila na blago. Likamo brez pare. Polikamo na hitro toliko, da se papir prilepi. Ne pregrevamo.



5. Vse dele aplikacije natančno izrežemo po začrtani liniji.



6. Vsem izrezanim delom aplikacije odlepimo papir. Dobili smo izrezane dele blaga z nanosom lepila. Te dele položimo na osnovno blago (za ozadje izdelka) ali na izdelek na katerem želimo imeti aplikacijo.
Dele aplikacije sestavimo v motiv in pri tem pazimo, da so vsi deli pravilno postavljeni. V našem primeru so na primer nogice sovice pod telesom. Če motiv najdete na spletu ali v knjigi boste naleteli na določene oznake. Črtkana linija na motivu večinoma pomeni, da je del aplikacije pod drugim delom.
Vse dele aplikacije bomo na osnovno blago zopet zalikali s pomočjo toplote likalnika vendar to naredimo postopoma in ne celoten motiv naenkrat.

V našem primeru sovici najprej zalikamo nogice, ki so pod telesom. Nadaljujemo s telesom in glavo. Dodamo krila. Zalikamo oči, veki in kljun. 



Vrstni red lepljenja je pri vsaki aplikaciji drugačen. Tako pripravljena aplikacija je nared za obšivanje. Obšivanje je obvezno. Ni dovolj, da aplikacijo samo zlepimo, ker se bo ob prvem pranju odlepila iz izdelka.

7. Obšijemo vse dele aplikacije. 
Najlepši in najpogosteje uporabljen šiv za obšivanje aplikacij je aplikacijski šiv, ki ga najdete na vseh sodobnejših šivalnih strojih označenega s simbolom, ki je prikazan na fotografiji (ne nujno pod isto zaporedno številko).



 Nekateri stroji nam ponujajo celo paleto različnih aplikacijskih šivov. Vsem šivom lahko poljubno nastavimo dolžino in širino šiva. Izberemo tistega, ki nam najbolj ustreza. Ponavadi za manjše dele aplikacije izberemo šiv, ki ima krajše 'grabljice' in za večje dele 'grabljice' podaljšamo (z nastavitvijo širine šiva).

Če na stroju nimamo aplikacijskega šiva lahko za obšivanje uporabimo cik-cak šiv. Gostoto cik-cak šiva namestimo po želji. Uporaba zelo gostega cik-caka ni potrebna.

Pri obšivanju aplikacije je pomembno, da šivamo tako, da šiv zajame aplikacijo v celoti. Torej bo vbod igle v blago na desni strani tik ob aplikaciji (v blago osnove na katero apliciramo) in vbod igle na levi strani v aplikacijo.

Pri izbiri sukanca za obšivanje aplikacije smo lahko kreativni. Izberemo lahko barvo sukanca, ki ustreza barvi blaga (priporočamo začetnikom, ker so napake manj opazne)  ali kontrastno barvo glede na blago. Aplikacijo pa lahko obšijemo tudi samo z eno barvo na primer črno kar bo izdelku dalo povsem drugačen videz.


Za obšivanje aplikacije izberemo aplikacijsko tačko. Ker je odprta nam omogoča, da jasno vidimo pot, ki jo obšivamo.



8. Motivu na koncu ročno izvezemo trepalnice ter prišijemo gumba za oči.



Za posladek pa še video prikaz izdelave aplikacij z aplikacijskim papirjem.