Spoznajmo makrame | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Spoznajmo makrame

Filter



Makrame je starodavna umetnost vezanja vozlov v določene vzorce za ustvarjanje različnih okrasnih in uporabnih predmetov. Za vozlanje lahko uporabljamo različne vrvi iz naravnih ali umetnih materialov, prejo, kot tudi prav v ta namen izdelano sukano prejo, ki je na voljo v številnih barvah in različnih debelinah.












Veščine makrameja se je enostavno naučiti, osnove so sestavljene iz nekaj preprostih vozlov, težavnostna stopnja te umetnosti vozlanja pa se stopnjuje do zahtevnih projektov, ki so izziv tudi izkušenim ustvarjalcem.

Kot vsaka druga ročna spretnost je tudi makrame najprej nastal iz potrebe. Najzgodnejši makrame so uporabljali za zavezovanje koncev niti pri ročno tkanih preprogah, da bi preprečili trganje izdelka. Z vozlanjem vrvi so ustvarjali in popravljali ribiške mreže, pritrjevali sidra in podobno. Kasneje se je makrame razvijal v smeri izdelovanja uporabnih in okrasnih predmetov, kot so nakit, zavese, stenske tapiserije, senčniki za svetilke, nosilci cvetličnih loncev, namizna dekoracija, blazine, pregrinjala, košare, torbe, obeski za ključe in celo oblačila, kot so pleti, ogrinjala, brezrokavniki.  Svojo veliko popularnost je dosegel v sedemdesetih in osemdesetih letih 20. stoletja. Kdo se ne spomni sove, ki je krasila stene številnih domov ali zaves iz vrvi, obešenih nad vrati.

Sedaj se makrame vrača v še lepši obliki in v dom prinaša romantični boho stil. Tehnika je zelo posebna, ker gre za izključno ročno delo in ga ni mogoče opraviti strojno in prav to izdelkom daje poseben čar.

Vozle izdelujemo z rokami in ne potrebujemo drugega orodja. Med dodatke k makrame izdelkom štejemo različne obroče, rinke, palice, lesene kroglice, kamne, korenine, naplavine in podobno, ki jih potrebujemo za pritrjevanje vrvic ali z njimi okrasimo izdelek.






Vrvi delimo na pletene in sukane. Pletene vrvi imajo okroglo obliko, so čvrste in jih ne moremo razčesati. Sukane vrvi so sestavljene iz več niti, enojno ali dvojno sukane in jih z lahkoto razpletemo in razčešemo. S česanjem dosežemo lep videz izdelka še posebej, ko želimo ustvariti različne cofe, liste ali zaključke izdelkov.

Večina makrame izdelkov je sestavljena le iz nekaj osnovnih vozlov ali kombinacije le teh. Poleg osnovnih vozlov obstajajo tudi številne bolj zapletene tehnike vozlanja od vozlov, ki so v uporabi že vrsto let, do novejših modernejših tehnik.

Za začetek naj vam predstavimo tri najbolj osnovne tehnike vozlanja.

PRIPRAVA NA VOZLANJE

Pripravimo osnovo, na kateri bomo izdelovali makrame. To je lahko palica, obroč, karabin in podobno. Osnovo obesimo ali pritrdimo, da se nam med samim delom ne premika.

Narežemo potrebno število vrvic ustrezne dolžine. Koliko dolge vrvice za izdelek potrebujemo, je odvisno od tehnike vozlanja. Najbolj preprost izračun je, da dolžino želenega izdelka pomnožimo s štiri. To vedno ne drži, zagotovo pa je bolje, da imamo predolgo vrvico kot prekratko.
Dolžina vrvi, ki jo pritrdimo na osnovo in jo pri tem preganemo na dva dela, mora biti osemkrat daljša. Razumljivo je, da je dolžina niti pri debeli vrvi ali bolj gostem vzorcu daljša kot pri tanjši vrvi in rahlem vzorcu vozlanja. Upoštevamo pravilo, da je odvečno vrv lažje odrezati kot jo podaljšati.

ZAČETNI VOZEL

Da bi lahko začeli z vozlanjem, potrebujemo izhodišče. Z začetnim vozlom pritrdimo vrvi na osnovo. Vrv prepognemo na polovico, na osnovo postavimo zanko, skozi katero povlečemo oba konca vrvi. To lahko naredimo na dva načina, en je, da je zanka vidna spredaj, drug pa je tak, da je zanka skrita za osnovo.

Prikazana sta dva načina začetnega vozla. 


1. Prepognjeni del vrvi postavimo pod ali nad osnovo (palica).






2.  Konca vrvi ovijemo okoli osnove (palice) in povlečemo skozi zanko. 





3.  Vrv močno zategnemo, da se čvrsto drži osnove (palice). Levo je zanka vidna spredaj, desno je skrita za osnovo.





Na ta način smo vrvi pritrdili na osnovo po svoji izbiri in lahko začnemo z vozlanjem. Število začetnih pritrjenih vrvi je odvisno od vzorca, ki ga želimo ustvariti, in velikosti izdelka.






KVADRATNI VOZEL

Na osnovo pritrdimo dve vrvi s pritrditvenim - začetnim vozlom. Za izdelavo kvadratnega vozla potrebujemo štiri vrvi, ki jih med seboj prepletamo in ustvarjamo vzorec, ki spominja na kvadrat. Kvadratni vozel je ploščat in ga lahko uporabljamo na več načinov.

Z levo in desno vrvjo bomo pletli vzorec, sredinski dve pa nam služita kot osnova, okoli katere bomo vozlali. Levo in desno vrv imenujemo delovna vrv, sredinski dve vrvi pa imenujemo vodilni ali osnovni vrvi.






Z vozlanjem lahko začnemo na levi ali desni strani, praviloma je bolje, da se navadimo, da vedno začnemo z vozlanjem na isti strani, v našem primeru začnemo z vozlanjem na levi strani.

1. Začnemo z levo vrvico. Postavimo jo čez osnovni vrvici in pod desno vrv. 





2. Desno vrv postavimo pod osnovni vrvi in skozi zanko, ki jo je prej ustvarila leva vrv.





3. Obe delovni vrvi zategnemo. Ustvarili smo polovico kvadratnega vozla.






4. Ponovimo postopek z desno vrvico.  Desno vrv postavimo čez osnovni vrvici in pod levo vrv. 






5. Levo vrv postavimo pod osnovni vrvi in skozi zanko, ki jo je prej ustvarila desna vrv.





6. Obe delovni vrvi zategnemo. Ustvarili smo drugo polovico kvadratnega vozla.





7. Če z vozlanjem nadaljujemo po istem postopku, ustvarimo ponavljajoči se vzorec.









Če uporabimo večje število vrvi, lahko s kvadratnim vozlom ustvarimo vzorec. Na osnovo namestimo parno število pritrditvenih vrvi. Izdelamo prvo vrsto kvadratnih vozlov tako, da začnemo z vozlanjem prvih štiri vrvi in nadaljujemo z naslednjimi štirimi do konca. 









V drugi vrstici začnemo z vozlanjem s tretjo vrvjo. Ker vemo, da za izdelavo kvadratnega vozla potrebujemo štiri vrvi, to pomeni, da bo prvi kvadratni vozel v drugi vrstici nastal iz tretje, četrte, pete in šeste vrvi. Nadaljujemo postopek, dokler ne zaključimo druge vrstice.





Postopek izmenjavanja prve in druge vrstice ponovimo tudi v nadaljevanju. Vsaka druga vrstica ima zamaknjene kvadratne vozle, torej v vsaki drugi vrsti obe skrajni vrvi prosto visita. Izdelek lahko okrasimo s kroglicami, ki jih namestimo na osnovni vrvi, okoli katere vozlamo. 











Podoben vzorec krasi naš senčnik za svetilko. Na osnovo smo nanizali več pritrditvenih vrvi (parno število vrvi), izdelali kvadratne vozle v prvem krogu, spustili zanke in nadaljevali z vozlanjem z zamikom. Izmenično smo izdelovali postopek izdelave dveh vrstic vozlanja in enakomernega spuščanja zank.  Postopek je popolnoma enak prejšnjemu s to razliko, da vozlov nismo zategovali do zgornje vrstice, ampak smo vsak naslednji kvadratni vozel spustili za približno enako dolžino in tako so na vzorcu nastale zanke.











SPIRALNI VOZEL


1. Na osnovo pritrdimo dve pritrditveni vrvi.





2. Z vozlanjem začnemo na levi strani in ponavljamo polovični kvadratni vozel.









3. Z vozlanjem začnemo vedno na levi strani in ponavljamo polovični kvadratni vozel. S ponavljanjem vedno istega vozla na isti strani se začne tvoriti spirala, vrvi se zasukajo.










4. Po petih polovičnih kvadratnih vozlih izdelek obrnemo za 180 stopinj v levo in nadaljujemo z vozlanjem z leve strani.









Spiralni vozel tvori lep samostojni vzorec za izdelavo obešala za na primer izdelavo nosilca košare ali cvetličnega lonca in podobno. Enako lep je tudi samostojno kot element v stenskem okrasu ali obesku.






ČESANJE VRVI

Po končanem vozlanju konce vrvi zavežemo s tanko vrvico ali sukancem. Vrvice s prsti razpletemo in jih počešemo najprej z glavnikom in potem še s krtačo. Priporočamo uporabo krtače za hišne ljubljenčke, ki ne trga niti. Po končanem česanju niti skrajšamo na želeno dolžino.






OVIJANJE OSNOVE S SPIRALNIM VOZLOM





S spiralnim vozlom lahko ovijemo osnovo, ki je lahko žica v okrogli, ovalni ali drugi obliki, kabel za luč, ročaj košare in podobno.

Na primer, če nam za osnovo služi kovinski obroč, nam obroč nadomesti sredinski dve vrvi iz prejšnjega postopka izdelave spiralnega vozla. Spiralni vozel pletemo tokrat okoli osnove, v našem primeru okoli obroča. Za izdelavo spiralnega vozla, ki obdaja obroč, potrebujemo samo dve vrvi, ki ju pritrdimo na obroč.

Med oba osnovna vozla, kvadratnega ali spiralnega, lahko na sredinski dve vrvi namestimo leseno kroglico in nadaljujemo z vozlanjem.





OVIJANJE VRVI

Če želimo vrvi oviti, kar bi lahko uporabili na začetku ali koncu vozlanja, kot okras tudi kot vmesni element, to lahko naredimo po naslednjem postopku.


1. Na osnovo namestimo poljubno število vrvi.





2. Z drugo vrvjo bomo ovili nameščene vrvi. Postavimo jo tako, da je konec vrvi zgoraj, spodaj vrv tvori zanko.





3. Daljši konec vrvi spiralno ovijemo okoli nameščenih vrvi (poljubna dolžina) in konec zapeljemo skozi zanko. 





4. Zgornji konec vrvi povlečemo, zanka se bo tako skrila pod navoj, ki smo ga ustvarili.





5. Oba konca vrvi odrežemo tik ob navoju.