Uporaba overlock stroja 1.del (video)

Uporaba overlock stroja 1.del (video)

Filter
V tem delu se bomo spoznali overlock strojem in njegovimi deli. Razložili vam bomo vse o njegovi pripravi na šivanje. Uporabo overlock šivalnega stroja smo razdelili v dva prispevka (1. del in 2. del).



PRIKLOP STROJA IN HITROST DELOVANJA

Kabel za napajanje vstavimo v vtičnico na stroju in ga priklopimo na električno omrežje. Vključimo glavno stikalo. Hitrost delovanja stroja reguliramo s pritiskom na pedal. Močneje kot pritiskamo, hitreje deluje.

SHRANJEVANJE PRIBORA IN POKROVI




Stranski pokrov odpremo tako, da ga potisnemo v levo, zapremo ga tako, da ga potisnemo v desno. Pokrov zajemalca potisnemo v desno, kolikor gre, in ga potegnemo proti sebi. Zapremo ga tako, da pokrov dvignemo v zgornji položaj proti stroju. V zaprt položaj se bo zaradi delovanja vzmeti vrnil sam. Med delovanjem stroja morata biti oba pokrova zaprta. Del pribora lahko shranimo pod pokrovom zajemalcev. Prostora je za izvijač, vdevalec sukanca, 2-nitni konverter, pinceto in rezervne igle. Ostali pribor shranimo v priloženo škatlo. Na pokrov zajemalcev s pomočjo zaponk pritrdimo posodo za odpadke.



STRANSKI GUMBI IN POGONSKO KOLO

Z zgornjim gumbom nastavimo dolžino vboda. Z obračanjem gumba se gibamo med vrednostima 1 in 5 mm. Večja številka pomeni daljši vbod. Pri nastavitvi za zviti in ozki rob nastavimo gumb v položaj R. S sredinskim gumbom nastavimo razmerje diferenciala. Številka na gumbu prikazuje nastavljeno razmerje hitrosti med sprednjim in zadnjim podajalcem (transporterjem).





Kaj pa sploh je diferencial?

Diferencial je poseben tip transporterja blaga. Vsak šivalni stroj ima transporter blaga, ki je namenjen temu, da med šivanjem pomika blago naprej. Overlock ima dva transporterja, enega spredaj in enega zadaj. Med šivanjem delujeta oba, pri čemer imamo možnost nastavljanja razmerja med njuno hitrostjo. Če je nastavljena vrednost 1.0, se oba pomikata z enako hitrostjo. Če vrednost povišujemo, s tem povišujemo hitrost sprednjega transporterja v primerjavi z zadnjim. Ko diferencial nastavimo na 2.0, deluje sprednji transporter dvakrat hitreje od zadnjega.

Ko šivamo blago, ki ni elastično, je običajno naša izbira nastavitev 1.0. Zlasti pri elastičnih materialih pa se lahko blago pri šivanju razteguje ali nabira. V tem primeru je potrebno nastavitev diferenciala rahlo prilagoditi. Svetujemo vam, da na ostankih blaga preverite, ali se blago nabira ali razteguje, in spreminjate diferencial, dokler ne dosežete ravnega ploščatega šiva.

Učinek spreminjanja vrednosti diferenciala si lahko ogledate v spodnjem video prikazu.




Pogonsko kolo vedno obračamo proti sebi. Igli sta v svojem najvišjem položaju, ko se označbi poklopita. Ročica prednastavitve spodnjega zajemalca je pri standardnem šivanju (ST) v položaju navzdol. Pri šivanju zvitega roba potisnemo ročico navzgor v položaj (RH).




NASTAVLJANJE PRITISKA TAČKE IN IZBIRA PROGRAMOV 

Pri normalnem šivanju nastavimo gumb na oznako N. Pritisk povečamo (za lahke materiale) z obračanjem gumba proti sebi in zmanjšamo (za težke materiale) tako, da gumb zavrtimo stran od sebe.




Overlock 664PRO ima 12 različnih programov. Na prikazovalniku vbodov so prikazane nastavitve in priporočene napetosti sukanca. Z gumbom za izbiro vbodov nastavimo številko želenega vboda v okencu. V ostalih okencih se prikažejo potrebne nastavitve.



Opis in prikaz vseh posameznih šivov bomo predstavili v ločenem prispevku.

Ponudbo Elna overlock šivalnih strojev najdete na povezavi: OVERLOCK ŠIVALNI STROJI