Uporaba overlock stroja 2.del (video)

Uporaba overlock stroja 2.del (video)

Filter
V drugem delu uporabe overlock šivalnega stroja nadaljujemo s spoznavanjem stroja in njegovih delov. 

MENJAVA IGEL



Igle na stroju moramo zaradi obrabe redno menjati. Tudi če se nam zdi, da je z njimi vse vredu, se konica igle očesu nevidno poškuduje in igla ni več primerna za uporabo. Svetujemo, da ju zamenjate po daljšem šiviljskem projektu. Menjati pa jih moramo tudi glede na izbiro blaga, ki ga šivamo. Za šivanje elastičnih materialov na primer uporabimo jersey igle.

Pred samo menjavo igel pogonsko kolo obrnemo tako, da se označbi poklopita. Za lažjo menjavo in napeljevanje lahko dvignemo vpenjalo igel. Primemo vpenjalo in ga ob pritisku na gumb preklopimo navzgor. Z izvijačem popustimo vijak igle in jo izvlečemo. Novo iglo vstavimo tako, da bo ploščati del bata obrnjen nazaj. Potisnemo jo v njeno ležišče tako visoko, kolikor gre, in privijemo vijak. Spustimo vpenjalo s pritiskom na gumb v njegovo normalno lego, da se vpenjalo zaskoči.

Pred pričetkom šivanja se prepričamo, da igla ne zadeva v tačko ali vbodno ploščo tako, da pogonsko kolo počasi obrnemo proti sebi.




NASTAVLJIVO VODILO SPODNJEGA ZAJEMALCA




Za tri- in štirinitno šivanje vodilo sukanca potisnemo navzgor, za dvonitno šivanje pa navzdol.


NAMESTITEV KONVERTERJA





Če želimo izdelovati šive, ki uporabljajo samo spodnji zajemalec, moramo najprej namestiti konverter.

Konico konverterja vstavimo v oko zgornjega zajemalca. Konverter potisnemo na nosilec. Odstranimo ga tako, da listno vzmet na nosilcu rahlo potegnemo proti sebi, potisnemo konverter navzgor in ga odstranimo.

Konverter moramo uporabiti pri dvonitnem šivanju in pri super-stretch šivu.


NASTAVLJANJE VBODNE PLOŠČE




Z nastavitvijo vbodne plošče spreminjamo nastavitev med standardnim obrobljanjem in izdelavo zvitega roba tako, da spreminjamo širino prsta vbodne plošče.

Odpremo stranski pokrov in pokrov zajemalcev. Gumb za nastavitev širine rezanja potisnemo v desno, kolikor gre. Gumb za nastavitev vbodne plošče povlečemo v položaj S ali R. Spustimo gumb za izklop noža in ponovno vklopimo pomični nož. Zapremo oba pokrova.

Standardno robljenje - oznaka S

Običajno je to naša izbira za izdelavo ploščatega roba, ki ga potrebujemo za obrobljanje blaga z overlock vbodom. Prst vbodne plošče za izdelavo zank je lociran ob igli vbodne plošče in skupaj tvorita ploščat rob.

Zviti rob - oznaka R

Pri izdelavi zvitega roba moramo prst umakniti. Vbod, ki se tvori samo okoli igle vbodne plošče bo zvil material in ustvaril zviti rob.


VKLOP IN IZKLOP POMIČNEGA NOŽA 




Odpremo stranski pokrov in pokrov zajemalcev. Gumb za sprostitev pomičnega noža potisnemo v desno in ga zavrtimo proti sebi. Popustimo pritisk v desno in vrtimo nož proti sebi, dokler ne vskoči v spodnji mirovni položaj. Nož je tako izklopljen.

Za vklop pomičnega noža pa potisnemo gumb za sprostitev noža v desno in ga zavrtimo navzgor, dokler ne vskoči v zgornji delovni položaj.


NASTAVITEV ŠIRINE REZANJA 




Širino rezanja si lahko prilagodimo. Če je širina rezanja premajhna, obrnemo gumb za nastavitev širine rezanja v smeri urinega kazalca. Nož se bo pomaknil v desno. Če je širina rezanja prevelika, obračamo gumb v nasprotni smeri urinega kazalca in nož se bo pomaknil v levo. Običanjo je zunanji rob fiksnega noža poravnan z vodilno linijo na vbodni plošči. Indikator širine rezanja je postavljen na N.

Ponudbo Elna overlock šivalnih strojev najdete na povezavi: OVERLOCK ŠIVALNI STROJI