Šivanje umetnega usnja | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Šivanje umetnega usnja

Filter



Umetno usnje je v zadnjih letih postal priljubljen material za izdelavo številnih izdelkov, kot so oblačila, torbe, okrasni izdelki in podobno. Z njim lahko tapeciramo oblazinjeno pohištvo ali si izdelamo modni dodatek. Za razliko od pravega usnja je umetno usnje na voljo v številnih potiskih, barvnih odtenkih in reliefnih vzorcih. Veliko lažje ga je krojiti in šivati kot pravo usnje. Umetno usnje ali skaj je sintetični material. Tanjši skaj je bolj prožen in zračen, zaradi česar je bolj primeren za izdelavo oblačil ter izdelkov, ki so v neposrednem stiku s kožo. Debelejši skaj ima širši spekter uporabe, ker je bolj vzdržljiv in obstojen. Uporabljamo ga za izdelavo nahrbtnikov, torb, tapeciranje pohištva in povsod, kjer je pomembno, da je material enostaven za vzdrževanje, odporen proti praskam in UV žarkom.








Vzdrževanje skaja je zelo enostavno. Madeže obrišemo z vlažno krpo. Ker ne vpija vlage, se ne razteguje, izdelki, narejeni iz umetnega usnja, obdržijo prvotno obliko.

Umetnega usnja ne smemo likati, zato smo previdni tudi pri tem, kako ga hranimo. Priporočamo, da ga hranite zvitega v rolo. V primeru, da je umetno usnje zelo zmečkano, ga lahko previdno polikamo preko bombažne krpe na najnižji temperaturi likalnika. Šive 'zalikamo' brez uporabe likalnika. Na voljo so različni likalni valjčki.






KROJENJE

Umetno usnje krojimo enostavno. Kroj narišemo na hrbtno stran materiala, pri tem uporabimo označevalce blaga, kot so različni flomastri, svinčniki ali kredna pisala. Režemo ga lahko s škarjami ali pa za krojenje uporabimo opremo, ki je sestavljena iz podloge za krojenje, ravnila in okroglega noža. Ker se robovi ne cefrajo, jih ni treba obšivati. Svetujemo, da se krojenju zelo posvetite, ker popravki niso mogoči.







  





ŠIVANJE

Za razliko od šivanja ostalih materialov je pri šivanju umetnega usnja največji poudarek na tem, da za spenjanje ne uporabljamo bucik, ki za seboj puščajo trajne luknje. Za spenjanje vedno uporabimo ščipalke. Zelo so praktične, velikokrat šivamo izdelke, kjer spenjamo več plasti blaga in ščipalke jih dobro držijo skupaj.





Na šivalni stroj namestimo primerno iglo. Umetno usnje ima lahko tkano osnovo ali netkano osnovo. Za tkano osnovo izberemo jeans iglo ali microtex iglo. Za netkano osnovo izberemo iglo za šivanje usnja, ki ima posebno, trikotno oblikovano konico.




                                                                                       



Izbiri prave igle za različne šiviljske projekte smo posvetili celoten blog prispevek, ki ga najdete na povezavi: IGLE ZA ŠIVALNI STROJ

Enako pozornost posvetimo izbiri tačke na šivalnem stroju. Na voljo je več različnih tačk. Uporabimo lahko tačko z zgornjim transporterjem. Pred samo uporabo te tačke na kosu umetnega usnja preverimo ali zobci na tački puščajo sledi na umetnem usnju. Večinoma sledi transportnih zobcev niso vidne, lahko pa se zgodi, da ostanejo sledi in takrat se raje odločimo za izbiro neke druge tačke. Za šivanje umetnega usnja sta primerni tačka z valjem ali teflonska tačka. Valjček na tački nam daje več kontrole pri šivanju in omogoča manj trenja med tačko in zobci, tačka z ultra drsnim premazom pa lepi drsi po površini.


    



Pri šivanju umetnega usnja izberemo daljši vbod kot običajno. Za sestavljanje izdelka dolžino vboda nastavimo na srednjo dolžino, pri vseh šivih, ki so vidni na licu izdelka, pa izberemo daljši šiv. Z izbiro daljšega vboda dosežemo veliko lepši videz izdelka. Za še bolj profesionalen videz izdelka se poigramo z izbiro močnejšega sukanca ali sukanca, ki je v drugi barvi kot umetno usnje.


                                                             



Na umetno usnje lahko vezemo ali izdelek okrasimo z aplikacijo iz umetnega usnja. Odlično se mu podajo tudi različni kovinski dodatki kot so rinke, verižice, kovinske zadrge, zakovice in podobno.


Liupkino ponudbo blaga najdete tukaj: UMETNO USNJE