Aplikacije z zavihanim robom

Aplikacije z zavihanim robom

Filter



Z aplikacijami okrasimo oblačilo ali okrasni izdelek. Najpogosteje jih izdelujemo s pomočjo aplikacijskega ali freezer papirja. Oba postopka izdelave aplikacij smo vam že prikazali tokrat pa bomo izdelali aplikacijo z zavihanim robom. 

Oba prispevka o izdelavi aplikacij najdete na povezavi: APLIKACIJE in FREEZER PAPIR

Aplikacije z zavihanim robom lahko izdelamo v vseh oblikah. Na osnovno blago jih prišijemo strojno z ravnim vbodom ali ročno s skritim šivom. Postopek šivanja skritega šiva je prikazan v video prispevku freezer papir. 

Potrebujemo:

- bombažno blago
- sukanec ustrezne barve
- tanka medvloga za všivanje
- svinčnik
- lepilo za tekstil
šivanke za ročno šivanje
- bucike za aplikacije
- škarje
- oblikovalec vogalov in robov






POSTOPEK IZDELAVE

1. Iz kartona izdelamo šablono v obliki dela aplikacije, ki ga želimo izdelati. Šablono položimo na medvlogo za všivanje in jo z navadnim svinčnikom obrišemo. Z medvlogo ravnamo previdno, ker je tanka. 





2. Na lice blaga položimo medvlogo.





3. S krajšim vbodom jo po narisani liniji prišijemo na blago. Šive zatrdimo.

4. Odvečno blago in medvlogo odrežemo približno 0,5 cm od šiva. Porežemo konice in večkrat zarežemo v dodatek za šiv, da aplikacija pri obračanju pridobi lepšo obliko. Na sredini aplikacije zarežemo v medvlogo v obliki + . 

5. Previdno obrnemo in pogladimo robove s pomočjo oblikovalca vogalov in robov.





6. Polikamo brez uporabe pare, likamo po licu blaga.

7. Na osnovno blago, ki bo služilo kot ozadje aplikacije položimo izdelan del aplikacije. Za lažje šivanje ga na blago pritrdimo s pomočjo bucik za aplikacije ali pa ga prilepimo z lepilom za tekstil. Lepilo v pikicah nanesemo na rob hrbtne strani. Lepilo je vodotopno, posuši se v nekaj minutah in nam omogoča začasno lepljenje blaga. Ne pušča sledi in se izpere z vodo. Ker ima dvojni aplikator nam omogoča natančen nanos lepila. 








8. Aplikacijo na osnovo prišijemo z ravnim vbodom, ki poteka tik ob robu aplikacije ali ročno s skritim šivom.