Izdelajmo košaro za kroje | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Izdelajmo košaro za kroje

Filter



Se vam kopičijo kroji in vam zasedajo delovni prostor? Mi smo kroje pospravili v lično košaro in zdaj nas več ne motijo pri delu. Košaro lahko po enakem postopku izdelate v velikosti po želji. V šivalnici lahko v košare iz blaga pospravite številne potrebščine, blago, sukance in še marsikaj. Zagotovo pa bo takšna košara našla prostor tudi drugje.


Potrebujemo:





- bombažno blago, jeans
- medvlogo
- sprej za quilting
- sukance
- škarje
- označevalce blaga
- šiviljski meter
- ščipalke


IZRAČUN KROJENJA OKROGLE KOŠARE

Določimo velikost dna košare. V našem primeru je premer dna košare 23 cm.

Za izračun oboda košare pomnožimo premer košare (23 cm) x 3,14 = 72,22 , dobljenemu številu prištejemo 1,5 cm za dodatek za šiv. 

72,22 + 1,5 = 73, 72   Zaokrožimo navzgor = 74 cm

Višino košare določimo po želji, naša košara je visoka 45 cm. 


POSTOPEK IZDELAVE


Sprednji del oboda košare izdelamo po želji. Možnosti je neskončno, lepa bo tudi, če uporabite en kos blaga. Mi smo se poigrali in izdelali šiviljske motive v patchwork tehniki z napisom, ki je narejen kot aplikacija.

Sprednji del oboda in blago hrbtnega dela, ki bo notranjost košare, prilepimo na medvlogo po postopku, ki je opisan v enem od prejšnjih blog prispevkov. Najdete ga tukaj: PRIPRAVA NA PREŠIVANJE IN PREŠIVANJE

Za lepljenje blaga na medvlogo smo uporabili quilting sprej. Po enakem postopku pripravimo tudi dno košare.

Za košaro smo izbrali bombažno medvlogo, ki je dovolj čvrsta, da košara drži obliko in dovolj mehka, da jo brez težav šivamo. Po želji lahko za košaro izberete medvloge, ki so trše. 

Namenoma so vsi sestavni deli košare preveliki in jih pred prešivanjem ne krojimo v končne dimenzije in oblike. Oba dela najprej poljubno prešijemo, da med seboj povežemo vse tri plasti.









Ukrojimo dno košare in obod, ki je v našem primeru velikosti 74 cm x 45 cm.







Z overlock vbodom ali cik cak vbodom obšijemo obe stranici oboda, da se blago ne cefra. Z ravnim vbodom sestavimo obod.







Košari prišijemo dno. Najprej dno razdelimo na štiri enake dele, enako naredimo z obodom. Pri spenjanju si pomagamo s ščipalkami za blago. 






Dno na košaro prišijemo z ravnim vbodom in manjšim dodatkom za šiv, priporočamo 0,75 cm, kot je običajen dodatek pri šivanju patchwork izdelkov. Ponovimo postopek obšivanja, ki prepreči cefranje blaga.





Košaro obrnemo. Zgornji rob košare zaključimo po želji. Obšijemo jo lahko z obrobnim trakom ali pa, kot smo to storili mi z zaključnim robom, ki je opisan v postopku na povezavi: ZAKLJUČNI ROB