Izdelajmo naborke | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Izdelajmo naborke

Filter



Je vaš izdelek videti preveč dolgočasen? Naborki so odličen način, da enostavno nadgradite svoj izdelek. So eleganten okras oblačilom kot tudi izdelkom za dom. Verjetno smo vsi že kdaj nosili oblačilo z naborki. Naborki so enakomerno nabrani kosi blaga, in čeprav so videti preprosti, je njihova izdelava pogosto izziv za začetnike v šivanju.

Obstaja nekaj načinov in tipov izdelave 'volančkov', tip naborka izberemo tudi glede na vrsto materiala, iz katerega jih želimo izdelati. Naborke je težje izdelati iz debelejših tkanin ali pletenin.

Za izdelavo naborkov urežemo trakove iz blaga. Lahko jih urežemo ravno v smeri niti, ali izdelamo poševno urezane trakove, ki so primerni za izdelavo naborkov na okroglinah kot na primer na vratnem izrezu.

Trakove iz blaga naberemo. Na izdelek jih lahko prišijemo ali našijemo.

Navaden naborek prišijemo na rob ali ga zajamemo v šiv med izdelavo izdelka. Dvostranski naborek vedno našijemo.

Dolžino traku za naborek izračunamo po preprosti formuli. Za naborek iz tanjših materialov potrebujemo trikratno dolžino ali obseg, iz debelejših materialov zadostuje dvakratna dolžina. Potrebno dolžino traku dosežemo tako, da sestavimo skupaj več trakov.

Kako naberemo trak

Na zgornjem robu z dolgimi vbodi prešijemo dva vzporedna šiva. Izberemo raven vbod največje dolžine in ga izdelamo v predvidenem dodatku za šiv, približno 1 cm od roba blaga, drugega pa tik ob njem približno 1,5 cm od roba blaga. Pazimo, da na obeh straneh pustimo dovolj dolge konce sukanca. Nabrano širino enakomerno porazdelimo tako, da začnemo vleči spodnja dva sukanca in naberemo blago. Konce sukancev zavežemo.






Najbolj enostaven način pa je uporaba tačke za nabiranje. Uporabimo jo pri šivanju naborkov iz lažjih materialov. V pomoč nam bo pri nabiranju blaga ali pa z njo sočasno naberemo in pritrdimo naborek na kos blaga.

Za naborke iz težjih materialov uporabimo tačko za gubanje.







VRSTE NABORKOV


1. Navaden naborek






Na spodnjem robu naborka izdelamo zagib ali rob obšijemo. Na zgornjem robu naberemo trak.















Trak za naborek lahko urežemo na dvakratno širino in izdelamo zagib. Na zgornjem robu naberemo trak.















2. Dvostranski naborek







Prva možnost je, da na obeh robovih naborka izdelamo ozek zagib ali robove obšijemo.















Druga možnost je, da izdelamo tubo.











Trak naberemo po sredini. Pripnemo ga na izdelek. Naborek prišijemo med obema šivoma in na koncu izvlečemo niti obeh šivov, s katerima smo nabrali naborek.