Šivamo žepke na obroču | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Šivamo žepke na obroču

Filter




Obroč za vezenje lahko uporabimo tudi v dekorativne namene in z malo domišljije steno svojega šivalnega kotička okrasimo z izdelkom, ki ima poleg okrasa tudi uporabno vrednost. Po istem postopku lahko izdelek spremenite v shranjevalnik za pletilke ali kvačke. 


Potrebujemo:





- različne vzorce bombažnega blaga
- medvlogo
- lesen obroč za vezenje (25cm)
- marker
- quilting sprej
- sukance 
- okrasni trak in dodatke za okrasitev 


KROJENJE

Uporabili smo medvlogo iz naravnih materialov, ker je bolj kompaktna in tanjša od drugih medvlog. Ukrojimo kos medvloge velikosti 32cm x 32cm. 
Iz različnih vzorcev bombažnega blaga ukrojimo:

- 1x pravokotnik 6,5cm x 11,5cm
- 34x kvadrat velikosti 6,5cm x 6,5cm.

Za žepke ukrojimo 2x pravokotnik velikosti 15cm x 30cm in 2x 12cm x 30cm. 


ŠIVANJE

Ukrojene like postavimo v poljuben razpored. Šivamo z uporabo patchwork tačke, dodatek za šiv je 0,75cm in je že vključen. Najprej med seboj sestavimo vrstice, ki jih povežemo v celoto. Med fazami šivanja likamo. 














Osnovo iz kvadratkov prilepimo na medvlogo s quilting sprejem. Poljubno prešijemo. 





Blago za žepka položimo z licem na lice in zašijemo po eni od daljših stranic. 





Polikamo in večji žepek okrasno prešijemo po zgornji sestavljeni stranici, manjši žepek popestrimo z okrasnim trakom.





Na osnovo iz kvadratkov položimo najprej večji žepek in čezenj še manjšega. Notranji del lesenega obroča meri približno 23cm x 23cm. Postavitev lahko določimo po lastni presoji. Naši žepki segajo do približno polovice obroča. 





Ko smo zadovoljni s postavitvijo žepkov si z markerjem označimo linije, ki bodo žep razdelile na več manjših. Narisane linije prešijemo. 





Notranji del obroča položimo na osnovo iz blaga in ga s pomočjo samoizbrisnega markerja natančno obrišemo. Narisani liniji dodamo dodatna 2cm, ukrojimo krog. Celoten krog obšijemo z overlock vbodom. 








Po želji osnovo dodatno okrasimo z gumbki in nakitom. Na rob kroga nanizamo prejico za vezenje ali močnejši sukanec, ki nam bo pomagal, da bomo lahko oblekli notranji del obroča. Vstavimo obroč in z vlečenjem vrvice osnovo iz blaga oblikujemo tako, da se tesno prilega obroču. Ker je osnova sestavljena iz več slojev blaga in medvloge, je dokaj bogata in se težje oblikuje. Dodatno povežemo še stranice.








Namestimo zunanji del obroča in dobro zatisnemo mehanizem za zapiranje obroča. Na vijak, ki drži skupaj oba dela obroča, namestimo trak za obešanje.


Tako lično izdelan izdelek je lep okras vsakemu ustvarjalnemu prostoru!