Velikonočni pogrinjek | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Velikonočni pogrinjek

Filter




V dneh, ko se prebuja pomlad, nam misli uhajajo k velikonočnim praznikom. Dom spet dobi praznično podobo, sonce posije skozi okna in miza je bogato obložena. Vabimo vas, da si skupaj z nami zašijete pogrinjke, v katerih bomo postregli jedilni pribor.


Potrebujemo:






- bombažno blago
- medvlogo
- marker
- začasno lepilo v spreju
- škarje
- sukance
- bucike ali ščipalke


Iz kartona izdelamo kroj. Najprej narišemo križ, odmerimo centimetre, ki so navedeni na fotografiji in linije med seboj povežemo v ovalno obliko. Za žep upoštevamo samo spodnji del kroja.






Iz bombažnega blaga ukrojimo 2 x pravokotnik približne velikosti 20 cm x 30 cm za osnovo in 2 x kvadrat približne velikosti 20 cm x 20 cm za žep.
Iz medvloge ukrojimo 1 x pravokotnik približne velikosti 20 cm x 30 cm za osnovo in 1 x kvadrat približne velikosti 20 cm x 20 cm za žep.


Na lice blaga za osnovo in žep z začasnim označevalcem blaga obrišemo kroj. Lice blaga za žep poljubno okrasimo. Mi smo se poigrali z aplikacijami. Več o izdelavi aplikacij najdete na povezavi: APLIKACIJE


Blago hrbtnega dela, medvlogo in lice izdelka med seboj zlepimo z začasnim lepilom v spreju. Več o pripravi na prešivanje, prešivanju in uporabi spreja si lahko preberete na povezavi: POGRINJEK, PRIPRAVA NA PREŠIVANJE, QUILTING


Vse tri plasti zlepljene med seboj poljubno prešijemo. Mi smo se poigrali s prešivanjem v linijah in s prostoročnim prešivanjem.








Oba dela pogrinjka ukrojimo po kroju. Na zgornji del žepa prišijemo obrobni trak. Uporabimo lahko klasičen obrobni trak ali pa ga izdelamo sami. Več o izdelavi traku in prišivanju na izdelek si lahko preberete tukaj: POGRINJEK ZAKLJUČNI ROB 











Žep položimo na osnovo, priporočamo uporabo ščipaljk za spenjanje. Na osnovo ga pritrdimo s šivom, ki poteka tik ob robu blaga.





Pogrinjek zaključimo z obrobnim trakom. Da se obrobni trak lepše prilega ovalni obliki, večkrat zarežemo v dodatek za šiv.