Zaščitna maska za obraz | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Zaščitna maska za obraz

Filter



Izdelajte si zaščitno masko za obraz. Predvsem se moramo vsi držati vseh varnostnih ukrepov in ostati doma, če pa moramo med ljudi, pa je pametno uporabiti zaščitno masko.

Doma narejena bombažna maska je pralna in namenjena večkratni uporabi. Pri nošenju maske moramo upoštevati navodila za nošenje in vzdrževanje. Maska mora dobro tesniti in se prilegati nosnemu delu. V žepek maske vstavimo papirnat robček, brisačko in podobno kar nadomesti filter. Masko po uporabi, ki naj ne bo daljša od dveh ur pravilno odstranimo z obraza in jo ločimo od ostalega perila. Masko operemo na najmanj 60° in suho dobro prelikamo s paro.

Maska je izdelana iz 100% bombaža. Za izdelek lahko uporabite bombažne tkanine, ki jih najdete v naši ponudbi metrskega blaga. Primerni so bombaži za patchwork, bombažne tkanine in podobno. Predvsem naj bo blago ustrezno, da ga lahko peremo na zadovoljivi temperaturi. Blago pred izdelavo operemo, da se skrči.

Kroj za masko si lahko priredimo. Če je maska prevelika, jo lahko pomanjšamo po obsegu kroja. Tudi dolžina elastike se razlikuje glede na posameznika. Naš kroj ima elastiko dolžine 15cm.

Mere na kroju so v centimetrih. Po priloženem načrtu si narišemo kroj.





Potrebujemo:





- bombažno blago
- elastiko
- marker
- sukanec
- žičko


POSTOPEK IZDELAVE


1. Ukrojimo dva zunanja in dva notranja dela. 





2. Oba dela položimo z licem na lice. Zunanja dela sestavimo po okroglini v celoti, notranja dela z odprtino. Na notranjem delu zašijemo približno 3cm na zgornjem in 3cm na spodnjem delu okrogline. Šive zatrdimo.





3. Dodatek za šiv na notranjem delu prišijemo s cik cak šivom. 







4. Na zunanji del maske prišijemo elastiko. Namestimo jo 1cm od roba. Dolžino elastike prilagodimo velikosti glave. V našem primeru smo uporabili 2x 15cm elastike širine 6mm.





5. Zunanji in notranji del maske položimo z licem na lice in v celoti obšijemo. Sredinski šiv razpremo.





6.  S cik cak šivom v dodatek za šiv na zgornjem delu maske prišijemo žičko. Uporabili smo vezice za zavezovanje vrečk z živili. Žička nam omogoča, da masko prilagodimo nosnemu delu obraza. 





7. Maski prečno porežemo vogale, jo obrnemo in izdelamo šiv, ki je od zgornjega roba oddaljen 0,5cm.  Preostale robove mask polikamo. 





8. Tik ob robu prešijemo še preostale robove.





9.  Maski smo ustvarili žep v katerega lahko vstavimo papirnat robček, serviet ali podobno. Vstavljen robček bo maski služil kot dodatni filter. robček po uporabi zavržemo.





10.  Po potrebi maski izdelamo všitka, da se lepše prilega obrazu. Masko prepognemo na polovico po dolžini in odmerimo 4cm.  Začetno točko označimo 0,5cm od pregiba. Povežemo označeni točki.





11. Zašijemo označeno linijo. 





V video prispevku si lahko ogledate izdelavo še ene različice zaščitne maske za obraz.