Zaščitna pralna maska | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Zaščitna pralna maska

Filter



Prihodnost nam prinaša spremembe, v katerih se bomo morali naučiti živeti drugače, kot smo bili vajeni do sedaj. Skrb za zdravje je vedno pomembno v današnjem času pa je poudarek o primerni zaščiti še toliko bolj aktualna tema. Maske postajajo naš vsakdan. 

Doma narejena bombažna maska je pralna in namenjena večkratni uporabi. Pri nošenju maske moramo upoštevati navodila za nošenje in vzdrževanje. Maska mora dobro tesniti in se prilegati nosnemu delu. V žepek maske vstavimo papirnat robček, brisačko in podobno kar nadomesti filter. Masko po uporabi, ki naj ne bo daljša od dveh ur pravilno odstranimo z obraza in jo ločimo od ostalega perila. Masko operemo na najmanj 60° in suho dobro prelikamo s paro.

Maska je izdelana iz 100% bombaža. Za izdelek lahko uporabite bombažne tkanine, ki jih najdete v naši ponudbi metrskega blaga. Primerni so bombaži za patchwork, bombažne tkanine in podobno. Predvsem naj bo blago ustrezno, da ga lahko peremo na zadovoljivi temperaturi. Blago pred izdelavo operemo, da se skrči.

Potrebujemo:






- bombažno blago
- Hoooked špageti ali elastiko
- varnostno zaponko
- sukanec
- žičko


POSTOPEK IZDELAVE

1. Ukrojimo en zunanji in en notranji del maske v velikosti 20cm x 21cm. Po želji lahko masko prilagodite širšemu obrazu in ukrojite oba dela mask v velikosti 20cm x 23cm. Položimo ju z licem na lice in zašijemo eno krajšo stranico.






2. S cik cak šivom v dodatek za šiv na zgornjem delu maske prišijemo žičko. Uporabili smo vezice za zavezovanje vrečk z živili. Žička nam omogoča, da masko prilagodimo nosnemu delu obraza. 





3. Blago obrnemo in izdelamo šiv, ki je od zgornjega roba oddaljen 0,5cm. 





4. Na obeh spodnjih delih izdelamo 1cm zagib. Zašijemo.









5. Robove obšijemo z overlock ali cik cak vbodom.





6. Maski izdelamo gube. Od zgornjega dela odmerimo 5cm in izdelamo zagib.








Od zagiba odmerimo 3cm in blago zložimo tako, da ustvarimo prvo gubo. Zagib in oznaka se stikata. Polikamo.





Naslednji dve gubi ustvarimo tako, da od zagiba prve gube najprej odmerimo 1cm in jo zložimo.









Potem odmerimo še 2cm in zložimo tako, da se zagib druge gube stika z oznako. Enak postopek ponovimo pri ustvarjanju tretje gube.












7. Zašijemo stranska dela, da pričvrstimo gube. Šivamo tik ob robu po sredini že prej izdelanega overlock vboda. 





8. Za zavezovanje uporabimo Hoooked špagete ali elastiko. Hoooked špageti lahko nadomestijo elastiko pri maski, ki jo nosimo za ušesi. Trak je prijeten za nošenje. Trak prepolovimo. Za vstavljanje trakov ali elastike izdelamo kanal širine 1cm. S pomočjo varnostne zaponke napeljemo trak ali elastiko. Potrebujemo 2x trak dolžine 60cm za zavezovanje ali 2x trak dolžine 23cm za nošenje za ušesi. Dolžino trakov poljubno prilagodimo obrazu. Če je naša izbira maska, ki jo nosimo za ušesi, konce trakov med seboj zavežemo ali zašijemo. Mi smo trak zašili in šiv skrili v kanal. 

















9. Maski smo ustvarili žep v katerega lahko vstavimo papirnat robček, serviet ali podobno. Vstavljen robček bo maski služil kot dodatni filter. robček po uporabi zavržemo.






Ostanimo zdravi!