Bombažni poplin | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Bombažni poplin

Filter




Bombažni poplin je tanjša neelastična tkanina gladkega videza in skoraj svilnatega otipa. Stkan je iz fine bombažne preje v gosti in preprosti platneni vezavi, pri kateri se osnova in votek prepletata izmenično. Je obojestranski, kar pomeni, da ima tkanina na hrbtni in licni strani enak videz. Kljub temu, da je poplin fina in lahka tkanina, je zaradi gostega tkanja zelo trpežen in enostaven za vzdrževanje.

Poplin je lahko izdelan tudi iz drugih surovin kot je bombaž; na primer iz volne, svile, viskoze, poliestra ali mešanice vlaken, saj ime poplin opisuje zgolj način oziroma določeno vezavo tkanja, ne pa tudi surovinske sestave.

Izraz "poplin" domnevno izvira iz papelina, tkanine, ki so jo izdelovali v Avignonu, kamor je bil v 14. stoletju začasno prestavljen sedež papeštva.
 
Poplin je bil nekoč tkan iz svilene osnove in votka iz sukane volne. Prav ta preplet niti različne kakovosti in debeline je dal tkanini značilen rebrast videz.

Danes je bombažni poplin stkan iz niti enakih debelin in ima gladek in raven izgled. Je zelo razširjena vrsta blaga, namenjena vsestranski uporabi. Ker je zračen, ne draži kože in ne povzroča alergij, je poplin odličen za izdelavo posteljnega perila in otroških oblačil. V oblačilni in modni industriji se najpogosteje uporablja za moške srajce, ženske obleke, bluze in tunike. Prav tako se lahko uporablja tudi za prte, zavese, rjuhe in posteljnino.






 
Krojenje in šivanje bombažnega poplina je enostavno. Pred krojenjem je treba blago oprati, da se skrči. Pri enobarvnih tkaninah je priporočljivo, da si označimo pravo stran blaga. Za šivanje na šivalnem stroju namestimo univerzalno iglo debeline 70. Šivamo z običajnim sukancem, vbod naj bo srednje dolžine. Robove blaga je potrebno obšiti z overlock vbodom ali še bolje z uporabo overlock stroja. Izdelke iz bombažnega poplina likamo na višji temperaturi, najbolje na hrbtni strani.


Liupkino ponudbo bombažnega poplina najdete tukaj:  POPLIN