Izdelava francoskega šiva | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Izdelava francoskega šiva

Filter



Običajno robove blaga obšijemo z uporabo overlock vboda na šivalnem stroju ali z uporabo overlock stroja, kar prepreči cefranje blaga. Lahko pa se odločimo in namesto obšivanja za obrobljanje surovih robov blaga izberemo francoski šiv. Francoski šiv ni nič drugega kot običajni šiv narejen dvakrat, in sicer tako, da robove blaga skrijemo v šiv. Zunaj je videti kot običajen šiv, na notranji strani pa je videti zložen šiv, ne pa dodatek za šiv. Strokovnjaki prisegajo na francoski šiv, še posebej pri šivanju prosojnih tkanin. 


IZDELAVA FRANCOSKEGA ŠIVA






1. Pri šivanju smo navajeni, da blago položimo z licem na lice in zašijemo. Pri izdelavi francoskega šiva naredimo ravno obratno. Blago zložimo tako, da sta napačni strani blaga skupaj. Šivamo po licu blaga.





2. Blago po eni stranici zašijemo približno 0,5 cm - 0,7 cm od roba. V pomoč nam je lahko tačka z vodilom - patchwork tačka.








3. Zmanjšamo dodatek za šiv. Previdno ga obrežemo na polovico in šiv polikamo v eno smer.








4. Blago zložimo tako, da je dodatek za šiv skrit med dvema kosoma blaga.





5. Ponovimo postopek šivanja. Blago po eni stranici zašijemo približno 0,7 cm - 1 cm od roba. V pomoč nam je lahko tačka z vodilom - patchwork tačka.








S tem postopkom je izdelava francoskega šiva zaključena. Na zunanjem delu izdelka je viden povsem običajni šiv, na notranjem delu pa so robovi blaga skriti v šiv.








6. Po želji izdelek prešijemo. Pri šivanju uporabimo standardno tačko in šivamo tik ob stiku blaga.