Kako izdelati obrobni trak | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Kako izdelati obrobni trak

Filter



Obrobni trak je poševno odrezan trak in se uporablja za obrobljanje surovih robov pri različnih šiviljskih izdelkih. Ker je krojen pod kotom 45 stopinj, je rahlo elastičen in je zato idealen za obšivanje okroglin, kot so ovratni ali rokavni izrezi. Z obrobnim trakom lahko obrobljamo odeje, torbe, oblačila in druge šiviljske izdelke.

V trgovinah so trakovi na voljo v različnih barvah in različnih širinah. Kaj pa se zgodi, ko smo sredi projekta in ne najdemo obrobnega traku, ki bi se ujemal z našim blagom? Takrat ga enostavno izdelamo sami!





Izdelava obrobnega traku ne bi mogla biti lažja!

Potrebujemo:





- bombažno blago
- opremo za krojenje (podloga za krojenje, ravnilo, okrogli nož)
- pripravo za izdelavo poševnih trakov ali set
- likalnik

 
Izdelava traku:

 Ukrojimo poljubno velik kos blaga. Mi smo uporabili kos blaga velikosti 50 cm x 55 cm (FQ). Primemo spodnji desni vogal in ga prepognemo proti zgornjemu robu blaga. To je ustvarilo diagonalni pregib blaga.




 
V naslednjem koraku primemo zgornji desni vogal in ga prepognemo tako, da se diagonalni pregib prekriva.




 
Zasukamo blago tako, da se prepognjeni rob poravna z navpično linijo na rezalni podlogi, zgornji rob blaga pa je poravnan z vodoravno linijo na rezalni podlogi. Nato odrežemo rob blaga na pregibu.










 
Priprave za krojenje poševnih trakov so na voljo v različnih velikostih, ki so odvisne od tega, kako širok obrobni trak želimo izdelati. Izberemo velikost priprave, ki nam ustreza in ukrojimo trakove širine po navodilih proizvajalca. Mi smo izbrali velikost 25 mm in zato smo ukrojili trakove širine 5 cm. Ukrojimo poljubno število trakov.




 
Preden bomo trakove zapeljali skozi pripomoček, jih je treba zašiti skupaj v en dolg trak. Trakova položimo z licem na lice kot prikazano na fotografiji, narišemo diagonalno linijo.




 
Zašijemo po narisani liniji in od šiva odmerimo 0,75 cm ter odrežemo višek blaga. Šive razlikamo in odrežemo višek blaga.













 
Tako pripravljen trak vstavimo v pripravo za izdelavo poševnih trakov in izdelamo obrobni trak.