Uporaba zatrditvenih vbodov (video)

Uporaba zatrditvenih vbodov (video)

Filter


Pri šivanju je potrebno šiv zatrditi. Šiv zatrdimo na začetku in na koncu šiva, kar prepreči, da se blago razpara. Šiv običajno zatrdimo s šivanjem naprej - nazaj na razdalji par začetnih ali končnih vbodov. Takšno zatrjevanje je primerno za večino šivov pri izdelavi izdelka. Šivanje z vzratnim zatrjevanjem na blagu pusti bolj poudarjeno sled sukanca, ker ta predel blaga trikrat prešijemo. 

Kadar moramo šive zatrditi na licu izdelka ali šivamo bolj fine in občutljive materiale, pa je bolje uporabiti zatrjevanje šivov na mestu. Takšno zatrjevanje na blagu ne pusti slepi, ker stroj šiv zatrdi tako, da izdela nekaj vbodov na mestu ter se ustavi. Na blagu je viden le majhen vozliček. 

Vsak šivalni stroj ponuja možnost vzvratnega šivanja. Vzvratno šivamo tako, da pritisnemo in držimo tipko za vzvratno šivanje. Ko tipko spustimo stroj ponovno šiva v smeri naprej. 



Sodobnejši stroji pa poleg klasičnega zatrjevanja vbodov ponujajo tudi druge načine zatrjevanja, kot sta samozatrditveni in zatrditveni vbod.





Z izbiro samozatrditvenega vboda bo stroj na začetku šivanja sam izvedel zatrjevanje s šivanjem naprej - nazaj. Ko pridemo do konca šiva, enkrat pritisnemo tipko za vzvratno šivanje in stroj bo naredil štiri vbode vzvratno ter štiri vbode naprej, nato pa se bo ustavil. 

Z izbiro zatrditvenega vboda bo stroj naredil nekaj vbodov na mestu in nadaljeval s šivanjem naprej. Na koncu šiva pritisnemo tipko za vzvratno šivanje in stroj bo ponovno naredil nekaj vbodov na mestu ter se ustavil. 





Ponudbo šivalnih stroje najdete na povezavi: šivalni stroji