Označevanje blaga | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Označevanje blaga

Filter

OZNAČEVALCI BLAGA IN OZNAČEVANJE







Če šivate, boste občasno potrebovali označevalce blaga. Z njimi označimo oznake na kroju, obrišemo kroj ali začasno narišemo motiv. Nekateri označevalci so bolj primerni za določeno opravilo kot drugi. Predstavili vam bomo njihove prednosti in slabosti.


KREDE IN KREDNI MARKERJI


1. Krojaška kreda

Verjetno najbolj poznana med vsemi označevalci. Cenovno je zelo ugodna, dobra za označevanje debelejših ali vzorčastih materialov. Slabosti take krede so, da se lahko hitro zlomi, očrtana linija je debelejša in lahko na določenih materialih hitro izgine. 

Krojaška kreda




2. Samoizbrisna krojaška kreda

Prednost te krede je, da se bo z našega blaga čez nekaj časa izbrisala sama. Če želite lahko linije tudi polikate in jih odstranite takoj. Primerna je za označevanje delikatnih materialov. To, da je samoizbrisna pa je lahko tudi njena slabost. Šiviljski projekt označen s takšno kredo moramo dokončati takoj. Enako kot običajne krojaške krede, se tudi ta lomi.


Kreda sublimat



3. Kredni svinčniki

Delujejo enako kot krede, le da z njimi lahko narišemo tanjšo linijo. Na voljo je v različnih barvah. Barvo krede izberemo glede na barvo blaga, ki ga želimo označiti. Nekateri kredni svinčniki imajo različne barvne minice in priložen šilček, nekateri pa so opremljeni s ščetko za odstranjevanje sledi označevanja.

Kredni svinčnik bel



Kredni svinčnik bel in moder




Kredni svinčnik z minicami





4. Kredno kolesce

Polnilo vsebuje kredni prah, ki se izloča z vrtenjem kolesca. Prednost je vsekakor ta, da bo linija zelo tanka in natančna. Za kredna kolesca so na voljo polnila v različnih barvah. Slabost takšne krede je, da jo je na določenih materialih težje odstraniti in bo potrebno izdelek oprati.

Kredno kolesce




5. Paralelno kopirno kolesce

Deluje enako kot navadno kredno kolesce s to razliko, da ima možnost, da se uporablja z distančnikom ali brez. Odlično je za očrtavanje krojev. S takšnim kolescem lahko hitro in enostavno narišemo dodatek za šiv.

Paralelno kopirno kolesce






Polnila za kredna kolesca




FLOMASTRI


1. Samoizbrisni flomaster

Uporabimo ga lahko na vseh vrstah blaga. Vijolična črta izgine v nekaj urah. Zelo primeren je za označevanje linij na licu izdelka. Slabost tega flomastra je, da včasih izgine prehitro. Če narisana linija začne izginjati med samim delom, jo lahko povrnemo tako, da izdelek polikamo.

Flomaster za tekstil vijoličen





2. Flomaster, ki ga odstranimo z vodo

Narisana linija je tanka in jo odstranimo z vodo. Izdelka ni potrebno oprati. Lahko ga samo malo zmočimo z mrzlo vodo ali obrišemo z vlažno krpo. Na voljo sta turkizen flomaster za svetlo blago in bel za temno blago.

Flomaster za tekstil, odstranjevanje z vodo








3. Permanentni flomaster ali svinčnik

Uporabimo ga za trajno označevanje blaga. Primeren je za označevanje oblačil. Lahko ga uporabimo, da recimo lutki narišemo oči, brke, trepalnice in podobno.

Svinčnik za tekstil







4. Markerji za prenašanje motivov

Uporabljamo jih za preslikavanje predhodno na papir narisanega motiva. S pomočjo le teh zelo enostavno prenesemo motiv na blago in ga uporabimo za vezenje ali izdelavo aplikacij. Flomaster se spira z vodo. Več o uporabi izdelka si lahko pogledate v prispevku na našem blogu - transfer papir.

Transfer papir