Šivanke | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Šivanke

Filter

Res, da je ročno šivanje dosti počasnejše kot šivanje na šivalni stroj je pa lahko v velik užitek ali zgolj nujno opravilo, ker drugače pač ne gre.
Šivanke potrebujemo za različna ročna dela. Bodisi klasično ročno šivanje, vezenje, šivanje ročnih aplikacij ali krpanje. Z izbiro prave šivanke pa bo opravilo dosti lažje.

Šivanke se razlikujejo glede na velikost, dožino, obliko in ostrino konice ter velikost šivankinega ušesa. Glede na šiviljsko opravilo oziroma tehniko, pa je potrebno izbrati tudi ustrezen sukanec ali prejo.

Na ovojčku šivank najdemo podatek o tipu šivanke in njeni velikosti ter debelini. Večja kot je številka, tanjša in krajša je šivanka. Svoj zavojček šivank lahko izberemo tukaj: šivanke

Poglejmo si nekaj tipičnih vrst šivank.

1. Klasične šivanke z ostro konico



To so 'moram imeti' šivanke vsake šivilje, če že ne vsakega gospodinjstva. Uporabljamo jih za vsa klasična šiviljska opravila. Šivanke so srednje dolžine z zaobljenim šivankinim ušesom in ostro konico. Velikost šivanke izberemo glede na vrsto materiala, ki ga šivamo. Na splošno velja, da bolj fino kot je blago, tanjša je šivanka.

2. Šivanke z zaobljeno konico



Primerne so za šivanje pletenin. Ostra konica bi pletenino poškodovala, zaobljena pa lepo potuje med pletivom.

3. Šivanke za vezenje



Uporabljamo jih za vezenje s prejicami in prejo. Na voljo so tako z ostro kot z zaobljeno konico. Ostro konico uporabimo, ko vezemo na različna platna in blago, zaobljeno pa večinoma pri križkanju in gobelinih. Šivankino uho je podaljšano za lažje vdevanje.

4. Quilting šivanke



Te igle so dosti krajše od običajnih in imajo majnše zaobljeno šivankino uho. Prav te kvalitete nam omogočijo, da lažje šivamo skozi več slojev blaga s polnilom, trše blago kot na primer jeans in so idealne za vsa delikatna šiviljska opravila.

5. Šivanke za debele materiale



Take šivanke izberemo, če želimo šivati res zahtevne materiale za ročno šivanje. So močne, ostre, z velikim šivankinim ušesom in se z njimi lahko lotimo šivanja materialov kot sta usnje in žaklovina. Primerne so za tapeciranje, šivanje jadr ali preprog.

6. Šivanke za šivanje igrač



Ker so izredno dolge so nepogrešljive pri šivanju igrač. Z njimi bomo enostavno šivali skozi telo in glavo lutke, ki je napolnjena s polnilom, prišili gumbe za oči, povezali roke in noge skozi lutkino telo.

7. Chenille šivanke



Te šivanke uporabljamo takrat, ko želimo šivati s trakom za vezenje ali vrvjo. Podobne so šivankam za tapeciranje s to razliko, da imajo chenille šivanke ostro konico.

8. Šivanke za slabovidne



Od klasičnih šivank z ostro konico se razlikujejo le v tem, da ima šivankino uho na koncu ušesa vrzel skozi katero potisnemo sukanec. Tako vdevanje je sila enostavno in so zato idealne za ljudi, ki imajo težave z vidom.

Vdevanje sukanca v šivankino uho pa si lahko olajšamo tudi z napravo za vdevanje sukanca.

Za zaščito naših prstkov in občutljivih blazinic pa poskrbijo naprstniki. Večinoma so narejeni iz kovine, usnja ali gume. Najbolj važno je, da izberemo takšnega, ki se lepo prilega našemu prstu, da bo ročno šivanje čimbolj udobno.