Spoznajmo jersey, prevešanko in patent

Spoznajmo jersey, prevešanko in patent

Filter



To prijetno blago, ki je zagotovo med najbolj priljubljenimi vrstami blaga nam omogoča, da iz njega izdelamo vse od spodnjega perila, majic, hlač, oblek in kril, otroških ali športnih oblačil pa vse do kap in trakov.

Jersey je pletenina in prav zato je na otip mehkejši in se bolj razteza kot tkanine. Na otip je zelo prijeten in ker je elastičen lahko z njim ustvarjamo mehka udobna oblačila, ki jih z veseljem nosimo.

Poznamo več vrst jerseya, ki jih ločimo glede na izdelavo in surovinsko sestavo.

Enojni jersey je zelo raztegljiv in ima različno prednjo in narobno stran. Pri dvojnem jerseyu sta prednja in narobna stran enaki, zato je malo manj raztegljiv, bolje ohrani obliko in je trpežnejši.

Surovinska sestava je odvisna od materiala iz katerega je spleten. Sestavljen je lahko iz naravnih, umetnih in mešanih vlaken.

Bombažni jersey sestoji iz visokega procenta bombaža in nekaj elastana. Primeren je za šivanje raztegljivih oblačil.






Bambusov in lanen jersey sestojita iz mešanice ene ali druge surovine z bombažem in manjšim deležem elastana.

Viskozni jersey je po uporabnosti podoben bombažnemu jerseyu, le da je bolj gladek, mehek in hladen na otip ter lepše pada. Narejen je iz celuloze, snovi rastlinskega izvora.





Svileni jersey je najbolj fina pletenina iz svile, ki ima eleganten sijaj in mehko pada.

Modal je celulozno vlakno, podobno viskozi, le da je še nekoliko mehkejše. Modal jersey je zelo hladen na otip, ima lep padec in je izredno mehek.

Punta je nekoliko debelejše pletivo, kot jersey. Zaradi elastičnosti in kompaktnosti je primerno za šivanje debelejših elastičnih izdelkov.





Poliestrski jersey je gladko, elastično, mehko blago, ki lepo pada.

Prevešanka je posebna oblika blaga, ki se od jerseya razlikuje po tem, da je prednja stran gladka, zadnja stran pa je iz vozličastih zank, ki tvorijo mehkejšo, toplejšo površino. Je super izbira za oblačila za prosti čas ali športna oblačila. Zaradi načina izdelave ali vsebnosti elastana se blago razteza in ima vse kvalitete za izdelavo udobnih oblačil.





Za toplejša, raztegljiva oblačila je primerna kosmatena prevešanka. Prednja stran je gladka, zadnja stran pa je rahlo kosmatena. V hladnih dneh je prava izbira za izdelavo jopic, puloverjev, trenirk in podobno.





Patent ima značilno rebrasto strukturo in je zelo raztegljiv. Po raztegu se povrne v prvotno stanje.








Večinoma ga uporabljamo za šivanje bolj raztegljivih delov oblačil kot so pasovi, zaključki rokavov in hlačnic, lahko pa iz patenta zašijemo tudi bolj raztegljiva oblačila.

Pred uporabo priporočamo, da blago operete, saj se lahko skrči.

ŠIVANJE





Za delo z raztegljivimi materiali priporočamo uporabo overlock stroja. Šivanja se lahko lotimo tudi z uporabo gospodinjskega stroja in za vas smo pripravili nekaj nasvetov za delo.





1. Za šivanje uporabimo iglo za šivanje raztegljivih materialov. Stretch igle so namenjene šivanju na visoko elastičnih materialih. Nekoliko zaobljena konica preprečuje, da bi se vlakna v tekstilu pretrgala in pripomore k temu, da se ne izpuščajo šivi.








O pravi izbiri strojne igle za šiviljski projekt smo več napisali v našem blog prispevku na povezavi: IGLE ZA ŠIVALNI STROJ

2. Med šivanjem pazimo, da se blago ne razteza, nikdar ga ne vlečemo ali raztegujemo, razen če ne gre za določen korak šivanja, na primer všivanje elastike ali patenta, ki to zahteva.

3. Za šivanje izberemo elastični vbod. Na voljo je več različnih elastičnih vbodov. Za sestavljanje izdelka izberemo vbod, ki posnema vbod overlock stroja. Tak vbod v enem koraku sešije in obšije ter ustvari lep enakomeren zaključek na blagu. Če takšnega vboda nimate, je na vedno na voljo klasičen prožen cikcak šiv, ki ga najdemo na vseh gospodinjskih šivalnih strojih.

Vbodu primerno izberemo tudi tačko.





4. Na stroju prilagodimo pritisk tačke. V navodilih za uporabo stroja preberite, kako se pravilno regulira pritisk tačke. Za elastične materiale je običajno, da je treba pritisk tačke na blago med šivanjem zmanjšati. Najbolje je, da vbod, ki ga želimo uporabiti, preverimo na ostanku blaga, iz katerega bomo oblačilo izdelali. Vbod mora biti ploščat, blago se ne sme gubati ali raztezati. Manjše nepravilnosti lahko zgladimo z likanjem.





V dodatno pomoč nam je lahko tudi tačka z zgornjim transporterjem.






5. Za robljenje oblačil priporočamo uporabo coverlock stroja. Na gospodinjskem šivalnem stroju pa za robljenje uporabimo raven elastičen vbod ali dvojni vbod.





Raztegljivim materialom izdelamo enojni zagib, dvojni zagib, kot bi ga izdelali pri tkaninah, bi bil predebel.

Če se odločimo za robljenje z ravnim elastičnim vbodom, moramo robove blaga prej obšiti z vbodom, ki smo ga uporabili pri sestavljanju izdelka.

Ravni elastični vbod je na videz podoben običajnemu ravnemu vbodu, vendar se pri njem vbodi naprej izmenjujejo z vbodi nazaj ali vstran. Tak vbod je rahlo nazobčan in dovoli elastičnim materialom, da se še vedno raztezajo in pri oblačenju ne počijo.

Druga izbira je dvojni prešivni vbod. Ta vbod je nadomestek pokrivnega vboda, ki bi ga izdelal coverlock stroj - pokrivni robilnik. Na pravi strani je viden dvojni vbod, na narobni strani pa kot cikcak vbod. Tak vbod je prožen in ga lahko uporabimo za robljenje delov oblačil, ki niso izpostavljeni raztegovanju.

Ponudbo našega blaga najdete na povezavi: 

JERSEY
PREVEŠANKA
PATENT

Prepričani smo, da boste med bogato izbiro barv, vzorcev in vrst tega najbolj priljubljenega blaga našli tudi nekaj zase in da vam bodo naši nasveti v pomoč pri izdelavi izdelkov. Želimo vam prijetno ustvarjanje!