Spoznajmo lan | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Spoznajmo lan

Filter
 vir fotografije: lokalno.si



Lanena tkanina je 100 % naravna in je ena najstarejših na svetu. Lan je bil v uporabi še pred bombažem, po mnenju arheologov so ga za oblačila uporabljali že v starodavni Mezopotamiji. Veljal je za prestižno tkanino. V Egiptu so ga uporabljali celo za valuto, v lan so zavijali tudi mumije.


 Vir fotografije: hyperallergic.com



Več kot 5000 let stara lanena obleka je bila nedavno potrjena kot najstarejše tkano oblačilo na svetu. Obleka Tarkhan, poimenovana po pokopališču Tarkhan južno od Kaira v Egiptu, kjer so jo izkopali. 

Lan je narejen iz stebelnih vlaken rastline in izdelki, narejeni iz lanene tkanine, so zelo zaželeni v deželah z vročim in vlažnim podnebjem, ker je material zračen in v vročini prijetno hladen.


 100% lan


Postopek izdelave lanene tkanine je zapleten in dolgotrajen. Začne se s sajenjem rastline, rastjo, obiranjem, ločevanjem vlaken in lomljenjem stebel, česanjem, predenjem in navijanjem preje, končnim sušenjem preje in šele nato je preja pripravljena na barvanje, obdelavo in tkanje.

Iz lanene tkanine lahko izdelamo številna oblačila, kot so srajce, hlače, obleke, suknjiči ter tudi spodnje perilo in spalne srajce. Poleg oblačil je lan priljubljen tudi kot material za izdelavo izdelkov za dom. Prti, posteljnina, prevleke za blazine, zavese so zelo priljubljeni izdelki. Lanena tkanina se uporablja tudi pri proizvodnji slikarskih platen in je zelo priljubljena kot blago za vezenje.


 100% lan s potiskom


Laneno vlakno ni zelo prožno, zato se blago mečka, kar pa izdelkom daje poseben čar. Laneno blago se z uporabo in pranjem zmehča, je zelo prijetno za nošenje, ne povzroča alergij in je naravno antibakterijski, kar dokazuje dejstvo, da lan že stoletja uporabljamo za izdelavo povojev.
Vzdrževanje izdelkov, narejenih iz lanene tkanine, je enostavno. Peremo ga v pralnem stroju, podobno kot bombaž se običajno blago skrči. Lanene izdelke je treba likati, zelo pomembno je, da je pred likanjem izdelek dobro posušen, kar bo preprečilo pretirano mečkanje pri uporabi oblačila ali izdelka.
Ker je lan enostavno barvati, ga poleg naravne barve najdemo v vseh možnih barvnih odtenkih, potiskih ali okrašenega z vezenino. Na voljo so tudi mešanice lanu z bombažem, viskozo, svilo.


 70% viskoza, 30% lan


  Bombažni jersey: 70% bombaž, 25% lan, 5% elastan


Liupkino ponudbo blaga najdete tukaj: LAN


Krojenje in šivanje lanenih izdelkov je enostavno. Pred krojenjem je treba blago oprati, da se skrči. Pri enobarvnih tkaninah je priporočljivo, da si označimo pravo stran blaga. Za šivanje na šivalnem stroju namestimo univerzalno iglo debeline od 60 do 90, odvisno od debeline blaga. Šivamo z običajnim sukancem, vbod naj bo srednje dolžine. Robove blaga je potrebno obšiti z overlock vbodom ali še bolje z uporabo overlock stroja. Lanene izdelke likamo na višji temperaturi, če je možno, je najbolje, da izdelek likamo po hrbtni strani.

Pri nas tradicionalno pridelovanje lanu še vedno ohranjajo v Adlešičih v Beli krajini. Gospa Nada Cvitkovič (Tajnikova) iz Adlešičev je lastnica edinega Muzeja narodnih vezenin na Slovenskem, več o ponudbi domačije Cvitkovič in ohranjanju kulturne dediščine si lahko preberete na povezavi - Domača obrt Cvitkovič