Kako izdelati kroj po oblačilu

Kako izdelati kroj po oblačilu

Filter



Zagotovo ima vsak izmed nas v omari svoj najljubši kos oblačila. V njem se počutimo prijetno in tudi, ko je že dotrajan, se kar ne moremo ločiti od njega. Če je ta kos oblačila narejen po enostavnem kroju, si ga lahko izdelamo sami. Za izdelavo izdelka potrebujemo kroj in v nekaj korakih vas bomo naučili, kako narišemo kroj po oblačilu.


Izdelava kroja po oblačilu je primerna za enostavnejše kose oblačil. Na primer preprosta majica, pulover, enostavno krilo ali obleka, najljubša trenirka ali hlače. Hvaležno blago za tak način izdelave so vsi materiali, ki vsebujejo elastan in so vsaj malo raztegljivi. 

POSTOPEK IZDELAVE KROJA

Za prikaz postopka izdelave kroja po obstoječem oblačilu smo izbrali enostavno majico.

Potrebujemo papir, svinčnik, ravnilo, bucike in škarje. Delovno površino prekrijemo z mehkejšo podlogo. Lahko je to filc, penasta guma ali preprosto odeja.






Na mehko podlogo položimo papir in na papir položimo oblačilo. Oblačilo na papir pripnemo z bucikami, ki jih zapičimo pokončno v podlogo. Najprej bomo izdelali sprednji del majice. Majici označimo sredino. S svinčnikom označimo točke ravnih linij oblačila, kot je rama, stranski del in spodnji rob majice. Z ravnilom povežemo označene točke.










Na vrsti je izdelava okroglin vratnega izreza in rokava. Z bucikami pripnemo okrogline tik ob šivu. 








S papirja odstranimo oblačilo in s svinčnikom povežemo sredino izdelka v ravni liniji in sledi vbodov bucik, ki smo jih pripenjali na okroglinah. Izdelali smo polovico sprednjega dela, ki ga lahko prezrcalimo in s tem izdelamo celoten kroj za sprednji del majice ali pa si na kroju označimo, da sredinsko linijo majice pri krojenju postavimo na pregib blaga.










Po enakem postopku izdelamo hrbtni del majice. Običajno se sprednji in hrbtni del majice razlikujeta v ovratnem in rokavnem izrezu.


Pri izdelavi kroja rokava moramo biti pozorni na to, da se običajno okroglini sprednjega in zadnjega dela rokava razlikujeta. Najprej označimo sredino rokava in izdelamo ravne linije. Pripnemo okroglino sprednjega dela, odstranimo oblačilo, povežemo točke okrogline in obrnjen rokav majice postavimo tik ob linijo sredine rokava. Ponovimo postopek. Na kroju rokava si označimo točke stikov pri šivanju. V našem primeru ni bilo razlike v rokavnem izrezu, zato smo polovico rokava samo prezrcalili.













Kroj je pripravljen za uporabo. Pri krojenju upoštevamo splošna navodila dodajanja dodatka za šiv, ki je običajno od 1 cm - 1,5 cm in 3 cm za zagibe.


Če znaš šivati, si v prednosti, ker si lahko sam izdelaš kopije najljubšega oblačila. Ponudbo Liupkinega blaga za svoje najljubše izdelke najdete na povezavi:
METRSKO BLAGO