Šivamo majico brez kroja | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Šivamo majico brez kroja

Filter



Poletje je pred vrati in s tem čas za kratke majice, kajne? Če šivanje poenostavimo, si lahko izdelamo majico, za katero kroj ni potreben. Nosimo jo lahko na več načinov kot športen kos oblačila ali pa ji dodamo ramenski dodatek, ki jo spremeni v malenkost elegantnejšo majico. Z izbiro pravega materiala pa se model majice prilega tako ženskam kot moškim.


Potrebujemo:





- jersey blago
- sukance
- šiviljski meter
- škarje
- označevalec blaga (kreda ali marker)
- ščipalke


Krojenje:




Ukrojimo dva enaka pravokotnika poljubne velikosti. Mi smo ukrojili pravokotnika velikosti 55 cm x 70 cm, kar ustreza ženski številki M.
Za ramenski dodatek ukrojimo pravokotnik velikosti 5 cm x 10 cm. 


Šivanje:

Najprej oba kosa blaga obšijemo, da se blago ne cefra. Uporabili smo overlock šivalni stroj, lahko pa robove obdelate tudi z uporabo gospodinjskega šivalnega stroja in izberete ustrezen vbod, recimo cik cak ali overlock vbod.





Blago položimo z licem na lice. Šivamo z dodatkom za šiv 1 cm.

Na majici označimo ramenski del, odmerimo 15 cm na vsaki strani in ta del zašijemo.








 Za rokavno odprtino odmerimo in označimo 25 cm zgoraj ter za razporek 10 cm spodaj na obeh straneh. Vmesni del zašijemo.










Šive ovratnega izreza in ramen razlikamo, zašijemo po obeh straneh po celotni dolžini tako, da nastane zagib ovratnega izreza.













Razlikamo šive stranskega dela majice in zašijemo razporek. 















Izdelamo zagib na rokavnem izrezu in zašijemo. 







Na koncu izdelamo še 1 cm zagib spodnjega dela majice, zašijemo.







Če želimo majici dodati ramenski okras, izdelamo trak iz blaga. Ukrojeni pravokotnik zapognemo na polovico in obšijemo tako, da pustimo odprtino za obračanje. Porežemo vogale, obrnemo in odprtino zašijemo. Na eno ramo ga prišijemo ročno.