Šivamo patchwork majico | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Šivamo patchwork majico

Filter




Zagotovo se vsaki šivilji po krojenju s časom naberejo ostanki blaga. Dovolj velike kose blaga shranimo in ne malokrat se zgodi, da pristanejo v škatli. V resnici pa lahko iz ostankov blaga izdelamo res veliko lepih oblačilnih kosov. Tokrat se bomo lotili izdelave enostavne patchwork majice. Mi smo uporabili prevešanko, po enakem postopku pa bi se lahko izdelave izdelka lotili tudi iz kakšnega drugega blaga. Glede na kroj majice je najboljša izbira blago, ki vsebuje elastan kot na primer jersey.


Potrebujemo:

- ostanke blaga
- kroj
- papir za prerisovanje krojev
- označevalec blaga
- škarje
- ščipalke
- sukance



PRIPRAVA KROJA

Kroj prenesemo na papir. V našem primeru je kroj za majico pripravljen tako, da sprednji in zadnji del majice pri krojenju postavimo na pregib blaga. Ker bo majica sestavljena iz različnih kosov blaga, si kroj na papir prenesemo v celoti.

Izdelamo:

1 x sprednji del majice
1 x hrbtni del majice
2 x rokav (zrcalno)











Krojne dele poljubno razdelimo na manjše dele. Tukaj se lahko prepustimo trenutnemu navdihu in izdelamo svoj unikatni videz majice. Pozorni moramo biti le na to, da nam polja, ki jih ustvarimo, ne bodo povzročala težav pri šivanju in pri okroglinah ne ustvarimo preveč stikov šivov. 

Krojne dele iz papirja razrežemo na manjša polja. Mi smo si jih označili s črkami in si postavitev fotografirali, da se izognemo zmedi pri šivanju kosov. 















KROJENJE

Pri krojenju upoštevamo dodatek za šiv, ki je predviden v navodilih kroja. Vsem krojnim delov, ki smo jih ustvarili pa moramo dodati dodatek za šiv. V našem primeru je predviden dodatek za šiv 1 cm, ker bomo izdelek zašili z overlock šivalnim strojem, smo se odločili, da bomo na vse krojne dele dodali malo manj dodatka za šiv, ki je slab centimeter. Za vse zagibe je dodatek za šiv poljuben.



































Pri postavitvi krojnih delov na blago upoštevamo smer niti na blagu. Za lažje krojenje si na krojne dele narišemo puščice, ki smer niti označujejo. Pri krojnih delih, ki jih po navodila običajno postavimo na pregib blaga, poteka smer niti po sredini, po predvidenem pregibu blaga. 



ŠIVANJE

Majica je izdelana z overlock šivalnim strojem Elna 664 Pro. Izdelate jo lahko z overlock strojem ali z gospodinjskim strojem in za šivanje uporabite overlock vbod. Za izdelavo majice smo izbrali program št.2 - raztegljivi vbod. 








Ponudbo Elna overlock šivalnih strojev najdete na povezavi: OVERLOCK ŠIVALNI STROJI


Postopek izdelave:

Krojna polja po smiselnem vrstnem redu sestavimo v krojne dele:

1 x sprednji del majice
1 x hrbtni del majice
2 x rokav (zrcalno)

Blago polagamo z licem na lice, šive polikamo v eno smer. 



















Sprednji in hrbtni del majice položimo z licem na lice in sestavimo ramena. 






Vstavimo rokave.










Sestavimo stranice in rokave.







Obšijemo rokavno odprtino, ovratno odprtino in spodnji del majice.

Odprtine zarobimo. Zagibe zašijemo na gospodinjskem šivalnem stroju.