Sashiko uvod | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Sashiko uvod

Filter



Sashiko je tradicionalna oblika japonskega vezenja in njeni začetki segajo v Edo obdobje med leti 1600 - 1800. Prvotno se je ta oblika vezenja uporabljala za popravila obrabljenih oblačil, krpanje z drugimi kosi blaga, ki so oblačilo naredili trpežnejše in toplejše. V današnjem času se Sashiko tehnika uporablja zgolj v dekorativne namene.
 
Za vezenje se uporablja posebno Sashiko prejo in igle. Tradicionalni vzorci so narejeni z belo prejo na indigo modro blago. Sedaj temu ni več tako in se za vezenje uporabljajo tako druge barve prej, kot tudi različni materiali.

Sashiko je ustvarjen iz večinoma geometrijskih likov, v katerih so vzorci ustvarjeni z ravnimi ali ukrivljenimi linijami in so razporejeni v ponavljajoči se vzorec. Takšna oblika vezenja je zelo sproščujoča, celo meditacijska.



Sashiko vezenje je zelo enostavno in primerno za začetnike saj so vsi šivi narejeni z enakomernimi presledki - prednji vbod. Šivi se med seboj ne smejo dotikati, dolgi so približno eno dolžino riževega zrna in se ne smejo križati. Vezenje pričnemo in zaključimo tako, da začetek in konec niti popletemo v obstoječi šiv na hrbtni strani. Na šivanko lahko nanizamo več šivov hkrati preden jo povlečemo skozi blago. Običajno najprej izvezemo vodoravne in navpične liniji (razen zunanjih linij), nadaljujemo z diagonalnimi in na koncu dopolnimo vzorec. Vrstni red vezenja je seveda odvisen od vzorca. Praviloma izberemo čim daljšo, neprekinjeno pot vezenja.



Da bi se začeli ukvarjati s Sashiko vezenjem so na voljo platna z odtisnjenim vzorcem. Vzorec izvezemo in ga zaključenega operemo. Tisk na platnu bo izginil in vzorec lahko uporabimo za izdelavo številnih izdelkov. Zelo priljubljeni so v patchworku. S Sashiko tehniko lahko okrasimo oblačila, torbe, blazine ter ostale hišne ali modne dodatke. 



Sashiko šivanke so daljše, zelo ostre in imajo večje uho za lažje vdevanje preje. 



Sashiko bombažna preja je mehka in močna. Lahko jo razslojimo v več niti in je bolj zasukana. Od običajne preje za vezenje se precej razlikuje in izdelek z običajno prejo ne bo dal enakega izgleda.



Idealna tkanina za Sashiko je takšna, ki ni preveč gosto tkana. Običajno mešanica lana in bombaža. Ker je preja Sashiko debelejša, bi se na preveč gosto tkanem blagu poznale sledi vboda igle. 

Sashiko vezenje je velik modni hit in izdelki okrašeni s to tehniko so čudoviti. Že dolgo Sashiko ne krasi zgolj kimono oblačil. Modno okrašena jeans oblačila, srajce, suknjiči in podobno so trenutni modni trend. Izredni so tudi sapo jemajoči patchwork izdelki v katere je vloženo ogromno truda in domišljije. Česarkoli se boste lotili, vas ta tehnika odpelje v sproščujoče zen stanje, daleč stran od vsakodnevnih skrbi.